Volgens het Voedingscentrum verspillen Nederlanders gemiddeld 34 (!!) kilogram eten per persoon per jaar. Men verspilt voornamelijk veel groente, fruit, zuivel en brood. Dit moet en kan anders. In dit blog geef ik jou 6 tips om voedselverspilling te voorkomen. Ook nog eens beter voor je portemonnee 😉
Tip 1: Doe weekboodschappen
Kijk aan het begin van de week wat er nog in je koelkast en voorraadkast ligt. Verzin met deze producten een lekker gerecht. Heb je inspiratie nodig? Zoek op mijn blog in het zoekbalkje op het ingrediënt dat je nog in huis hebt of gebruik Mr. Google. Verzin daarnaast gerechten voor zes dagen en plan op de zevende dag een kliekjes-dag. Een bijkomend voordeel van weekboodschappen doen is dat je vaak goedkoper uit bent.
Tip 2: Maak een foto van de inhoud van je koelkast en voorraadkast
Wie herkent het niet: je staat in de supermarkt en vraagt je af of je nog boter hebt? Je neemt voor de zekerheid een pakje mee en bij thuiskomst zie je dat er nog vier andere pakjes boter in je koelkast staan. Wellicht iets overdreven, maar ik durf te wedden dat dit vaker is gebeurd. De oplossing? Een foto maken van de inhoud van je koelkast en voorraadkast voordat je de supermarkt induikt. ZO handig, die telefoons 🙂

Tip 3: Verse kruiden langer bewaren
Wist jij dat je jouw verse kruiden op een hele makkelijke manier langer vers kunt houden én dus langer kunt bewaren? Maak een keukenpapiertje vochtig en wikkel de kruiden in het keukenpapier. Leg het kruidenpakketje in de groentelade van je koelkast.
Let op: met basilicum werkt dit trucje niet. Ik zet zelf de basilicum met pot en al in een bakje met water op een lichte plek.
Tip 4: Bewaar koffie- en theeprut
Echt lieve mensen, dit is een top tip, al zeg ik het zelf! Knip gebruikte theezakjes open en doe het samen met wat koffieprut in een bakje. Leg het prutje rondom je plantjes en ze krijgen een fantastische boost! Zonde om weg te gooien dus.

Tip 5: Let op de houdbaarheidsdatum
Let tijdens het boodschappen doen op de houdbaarheidsdatum. Is het product in de aanbieding omdat het bijna over de datum is? Koop het! Scheelt jou geld, de supermarkt hoeft het niet weg te gooien (zo zo zo zonde) en jij kunt je maaltijdplanning vast zo aanpassen dat je het binnen de houdbaarheidsdatum kunt nuttigen.
Houd daarnaast ook regelmatig de houdbaarheidsdatum van de producten in je eigen koelkast in de gaten. Pas je planning aan zodat je geen eten of drinken hoeft weg te gooien. Neem de houdbaarheidsdatum van rijst, pasta en andere gedroogde producten met een flinke korrel zout. Deze zijn veel langer houdbaar. Het Voedingscentrum heeft een overzichtelijk en compact document gemaakt met meer informatie over de houdbaarheidsdatum.
Tip: vries vlees, vleesvervangers en restjes in zodat ze langer houdbaar zijn.
Tip 6: Gebruik de app Too Good To Go
Aan het einde van de dag blijven er vaak nog producten liggen bij jouw lokale bakker, supermarkt of slager. Deze producten worden vaak weggegooid terwijl ze nog goed te eten zijn. Via de app Too Good To Go kan jij voor een klein prijsje deze producten ophalen en zorg je ervoor dat deze producten niet worden verspild. Download de app in de App Store of op Google Play en kijk vooral even welke bedrijven bij jou in de buurt zijn aangesloten bij Too Good To Go!
Heb jij zelf nog tips? Deel ze dan vooral!