Vegetarische Griekse Moussaka

499

Moussaka is een heerlijk gerecht uit de Griekse keuken. Traditioneel wordt de Moussaka bereid met rundergehakt, maar deze vegetarische optie smaakt ook heerlijk!

De bereidingstijd van de traditionele moussaka is een stuk langer dan de bereidingstijd van dit recept. Een lekker gerecht snel op tafel hebben is dus zeker mogelijk. Houd er wel rekening mee dat de moussaka nog 30 minuten in de oven moet. Je zou het gerecht alvast in de ochtend of middag kunnen klaarmaken, om het vervolgens ‘s avonds alleen nog even de oven in te schuiven!

Ben je écht geen fan van aubergines, maar wel van courgettes? Volg dan hetzelfde recept en vervang de aubergines voor courgettes! Dit schijnt ook in de Griekse keuken te gebeuren, en wie heeft er meer verstand van lekker eten dan de Grieken zelf (en de Italianen, Spanjaarden en Fransen, maar dat terzijde)?!

Vegetarische moussaka

Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten

Equipment

  • oven
  • ovenschaal
  • (contact)grill

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelschijfjes
  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram vegetarisch gehakt
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 3 tl tomatenpuree
  • 2 tl oregano
  • 150 gram geraspte kaas

Bechamelsaus

  • 25 gram bloem
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 300 ml melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de aubergines in plakken van 1-2 cm dik. Smeer ze in met olijfolie en peper en zout en grill de aubergines 5-6 minuten in de contactgrill of in een grillpan.
  • Snipper de ui en pers de knoflooktenen.
  • Doe wat olijfolie in een pan en bak de ui en de knoflook 2-3 minuten. Voeg het gehakt, de oregano en een snuf peper en zout toe. Bak 3-4 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree toe aan het gehaktmengsel en roer goed door. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe. Zet het vuur iets lager en laat het gehaktmengsel een paar minuten sudderen.
  • Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem toe aan de gesmolten boter. Blijf goed roeren zodat het niet aanbrandt. Voeg de melk in etappes toe en roer goed met een garde. Wanneer je een volle romige saus hebt is de bechamelsaus klaar.
  • Vet de ovenschaal in. Bouw de ovenschaal als volgt op:
    Laag aubergines
    Laag aardappelschijfjes
    Laag gehaktmengsel
    Laag aubergines
    Bechamelsaus
    Geraspte kaas
  • Doe de ovenschaal 30 minuten in de oven op 180 graden. Kalí órexi!
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: diner, Grieks, ovenschotel, vegetarisch

Tip: een snufje nootmuskaat toevoegen aan de bechamelsaus zorgt voor een heerlijke smaak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Like
Close
© Copyright 2023. All rights reserved.
Close