Niets lekkerder dan gegrilde aubergine als je het mij vraagt. Deze groentesoort ligt regelmatig in mijn koelkast te wachten tot hij wordt verwerkt in een heerlijke maaltijd. Deze vegetarische gevulde aubergine met bulgur en Indiase korma kruidenpasta van Fairtrade Original barst van de smaken én is ook nog eens vegetarisch.
Fairtrade Original
Ik gebruik graag de producten van Fairtrade Original. De producten zijn goed van smaak, makkelijk te gebruiken en de missie van Fairtrade Original staat in lijn met mijn normen en waarden. Ze werken samen met lokale boeren in het buitenland. Deze lokale boeren verbouwen de ingrediënten, verwerken ze en verpakken het eindproduct. De toegevoegde waarde blijft op deze manier in het land van herkomst. Wij als Nederlanders mogen vervolgens genieten van een product volgens een lokaal recept.
Aubergine
Wist je dat aubergines veel vitamine C en vezels bevatten? Een geschenk voor je weerstand en darmflora! De aubergine kan bitter smaken, maar door de aubergine met zout te bestrooien en het zout even te laten intrekken zal jij die bittere smaak niet meer proeven.
Bulgur
Net als de aubergines bevat bulgur ook veel vezels. Bulgur is een graanproduct en komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het wordt veel in Turkse gerechten gebruikt, zoals Kisir (Turkse Bulgursalade). Maar met zijn grove korrel en lichte nootachtige smaak is bulgur een enorm veelzijdig product!
Variatie
Ben je een echte vleeseter? Bak dan wat stukjes kippendij mee met de rode ui en kruid met wat komijnpoeder en paprikapoeder. Of ga de uitdaging aan en geniet van deze vegetarische variant 😉
Tip van Flip
Eet je veganistisch? Laat dan alleen de yoghurt weg of vervang de yoghurt voor een plantaardige variant!

Vegetarische gevulde aubergines met bulgur
Equipment
- oven
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 1 rode ui
- 250 gram cherrytomaatjes
- 2 cm gember
- 1 limoen
- handje verse muntblaadjes
- 150 gram bulgur
- 1 tl pul biber of een halve eetlepel chilipoeder en een halve eetlepel paprikapoeder
- 100 ml kokosmelk
- 25 gram Korma kruidenpasta Fairtrade Original
Optioneel
- 2 el magere yoghurt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de aubergines kruislinks in, maar snijd niet door het vel! Smeer de aubergines in met een beetje olijfolie en zout. Doe ze 30 minuten in de oven op 200 graden.
- Maak inkepingen in de tomaatjes (in de vorm van een plus +). Snipper de ui en snijd de gember klein. Bak alles 5-10 minuten in een koekenpan.
- Was de bulgur met koud water en kook 8 minuten in een pan met kokend water.
- Schraap het vruchtvlees uit de aubergines en doe in een kom.
- Voeg de bulgur, het tomatenmengsel, het sap van de limoen en de gesneden munt bij het vruchtvlees van de aubergine in de kom. Voeg 1 eetlepel pul biber (of of een halve eetlepel chilipoeder en een halve eetlepel paprikapoeder) en wat peper en zout toe. Goed husselen!
- Doe de kokosmelk en de currypasta in een steelpannetje en verwarm heel kort totdat je een mooie saus krijgt.
- Vul de uitgeholde aubergines met het tomaten-bulgur mengsel. Serveer de aubergines met de currysaus en eventueel wat (plantaardige) yoghurt. Eet smakelijk!
Ik ben heel benieuwd wat je van deze vegetarische gevulde aubergine met bulgur vindt! Ben je op zoek naar nog meer heerlijke vegetarische gerechten? Probeer dan zeker eens de vegetarische Griekse moussaka of deze heerlijke pasta met Paturain!