Bij koekjes denk ik in eerste instantie aan héél veel boter en héél veel suiker. Ik vind het een uitdaging om van een ongezonde variant een gezondere variant te maken. En zo zijn deze koekjes ontstaan. Ze bevatten redelijk veel calorieën vanwege de noten en de dadels, maar calorieën zijn niet altijd belangrijk! Noten bevatten onverzadigde vetten, en dat zijn juist de vetten die goed zijn voor ons lichaam. Zowel noten als dadels zitten boordevol vitaminen en mineralen. Deze heerlijke havermout-dadelkoekjes dragen dus ook nog eens bij aan het binnenkrijgen van belangrijke voedingsstoffen. Zeg maar doei tegen dat schuldgevoel!
Deze havermout-dadel koekjes heb je in een handomdraai gemaakt. Wat is een goede blender toch een uitkomst! Ik gebruik zelf de Bosch MCM3201B Multitalent 3 – Foodprocessor voor het blenden van de havermeel en de noten en dadels. Na het blenden voeg je alles samen en doe je de koekjes in de oven. Hoe makkelijk wil je het hebben!
Het áller lekkerste aan deze koekjes vind ik de structuur. De randjes zijn redelijk crunchy na het bakken in de oven, maar de binnenkant is heerlijk ‘chewy’. Precies zoals goede koekjes horen te zijn! Neem ze mee naar je werk (of thuiskantoor) of bak ze voor een gezellige picknick met jezelf, je partner of je gezin. Maak dan ook meteen deze eiersalade of de wentelteefjes van suikerbrood. Succes gegarandeerd!
Ik ben heel benieuwd wat jij van deze koekjes gaat vinden. Laat zeker even een reactie achter in de comments! Alvast heel veel bak- en eetplezier 🙂

Dadel-havermout koekjes
Equipment
- oven
- blender
Ingrediënten
- 200 gram havermout
- 2 theelepels kaneel
- snuf zout
- 1 druppel vanille-aroma vanille-extract mag uiteraard ook
- 45 gram gemixte noten ongebrand en ongezouten
- 30 gram kokossnippers
- 250 gram dadels ontpit
- 250 ml water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)
- Doe de havermout in de blender en blend tot er havermeel ontstaat. Doe de havermeel in een kom.
- Voeg de kaneel, het zout en de vanille-aroma of het vanille-extract toe aan de havermeel.
- Doe de noten, dadels en kokos in de blender. Er ontstaat een plakkerige kruimelige structuur.
- Voeg de noten, dadels en kokos toe aan de havermeel. Giet 250 milliliter water over het geheel en kneed alles goed door elkaar.
- Maak balletjes ter grootte van een pingpongbal. Leg de balletjes op een stuk bakpapier en druk ze plat zodat ze ongeveer 1-2 cm dik zijn.
- Doe de koekjes 20 minuten in de oven op 180 graden. Even laten afkoelen en genieten maar!
<3 Yes, deze gaan op de lijst!
Jaaa leuk! Ik ben benieuwd wat je er van vindt!
OO ziet er erg lekker uit. Hoelang zijn ze houdbaar?
Gr.
Wat leuk om te horen! De koekjes zijn in een luchtdichte pot of trommel een week houdbaar. 🙂
Fantastisch deze koekjes!! Ook zo fijn voor de mensen met een gluten allergie??
Dankjewel!! Ja, precies 🙂 🙂
Super lekker en gezond! Dank je wel!
Super leuk om te horen, dankjewel Anke! 🙂
Man houdt niet van kokos… Idee om het mee te vervangen? Of gewoon weg laten?
Hoi Heidi, dan zou ik de kokos weglaten! De kokos is namelijk alleen toegevoegd als extra smaakmaker. Veel succes met het maken van de koekjes :).
Ga ik dat proberen, bedankt!
Super, ik ben benieuwd! 🙂
Zijn lekker geworden hoor!
Ik had alleen de stap ‘doe de havermeel in een kom’ gemist ???♀️ Dus alles in de blender zitten mixen, ging niet echt lekker, maar ze zijn even goed prima gelukt!
Ah wat fijn om te horen! Hahaha oeps…. Maar het is goed gekomen 🙂
Ik zal het deze week-end testen!
Leuke ontdekking van uw blog, Mirthe!
Wat leuk Gaelle, laat zeker even weten hoe het smaakte! 🙂
Klopt het dat ze niet krokant worden? Of heb ik ze tekort in de oven gehad?
Hoi Susanne,
Leuk dat je het recept hebt uitgeprobeerd! Het is de bedoeling dat de koekjes iets krokant worden aan de buitenkant, en een zachte kern hebben. Je zou de oven iets warmer kunnen zetten, dit kan namelijk per oven nog wel eens het verschil maken!