Voor deze friszure tomatensalade met sumak-uien gaan de credits naar mijn grote vriend Yotam Ottolenghi. Deze man kan fantastisch koken (al heb ik nog nooit bij hem gegeten, iemand bevriend met Yotam?!). Mocht je een koolhydraatarm dieet volgen of op zoek zijn naar heerlijke (en vaak vegetarische) recepten, dan kan ik je zijn boeken van harte aanbevelen.
Deze salade kent een frisse lichte smaak dankzij de tomaten en basilicum. De sumak-uien maken het gerecht spannend en zurig. Sumak is een vermalen poeder van een donkerrode vrucht. Het zou kunnen dat sumak niet in jouw vaste supermarkt verkrijgbaar is. Loop dan de Turkse supermarkt in, daar hebben ze een schatkist aan kruiden voor een klein bedrag, dus ook sumak!

Ottolenghi’s tomatensalade met sumak-uien
Ingrediƫnten
- 1 sjalot
- 1,5 el sumak
- 2 tl witte wijnazijn
- 700 gram gemengde tomaten (rode tomaten, cherrytomaatjes of eventueel gele/groene tomaten)
- 2 el olijfolie
- handje basilicumblaadjes
- zout en zwarte peper
Optioneel
- 25 gram pijnboompitten
Instructies
- Snijd de sjalot in dunne ringen en doe samen met de sumak, witte wijnazijn en een snuf zout in een kleine kom. Meng alles met de hand en laat de uien 10 minuten staan.
- Snijd de grote tomaten in parten (8 stuks) en de cherrytomaatjes door de helft. Doe de tomaten samen met de olijfolie, basilicumblaadjes, zout en versgemalen peper in een kom. Roer goed door elkaar.
- Leg de tomatensalade op een schaal en verdeel de sumak-uien eroverheen. Bestrooi met wat basilicumblaadjes en eventueel wat pijnboompitten. Eet smakelijk!